A B3-vitamin (niacin), vagy a vele vitaminhatásban megegyező nikotinamid nélkülözhetetlen szervezetünk megfelelő működéséhez. A NAD (nikotinamid adenin dinukleotid) és a NADP (nikotinamid adenin dinukleotid foszfát) nevű koenzimek előalakja. Ezek a koenzimek számos molekuláris szintű folyamatban játszanak fontos szerepet, többek közt részt vesznek a zsírok, a szénhidrátok, a fehérjék bontásában és az alkohol lebontásában is. Hiánybetegsége a pellagra, mely kezelés nélkül súlyos tünetekkel járhat.
A hiányállapot kialakulásának tünetei
Szervezetük képes valamennyi B3-vitamint a triptofán nevű aminosavból előállítani, de emellett fontos a táplálékkal való bevitel. Csökkent májműködés esetén könnyebben kialakulhat a hiányállapot. A pellagra első tünetei közt a szájszárazságot, a hasmenést és a bőr fényérzékenységét sorolhatjuk fel. Ha a szájnyálkahártya felsebesedik és begyullad, gyanakodhatunk B3-vitamin hiányra. A súlyosabb tünetek közé sorolható a napfény okozta hiperpigmentáció és bőrvastagodás, majd az idegrendszert érintő tünetek, úgymint zavartság, delírium és demencia. Mivel a NAD és NADP koenzimek a test összes sejtjében jelen vannak, ezért a probléma az összes szervben károsodott működéshez vezet, így kezelés nélkül az állapot halálos kimenetelű is lehet.
Nikotinamid
A kezelés a B3-vitamin visszapótlás. Niacin helyett a vele vitaminhatásban megegyező formáját, a nikotinamidot szokták alkalmazni, ugyanis a niacinnak nem kívánt hatása a viszketéssel járó arcpír. A nikotinamidot gyulladt, aknés bőr kezelésére is alkalmazzák, immunvédő hatása bizonyított. Az UV-sugárázás elnyomja a bőrben lévő immunsejtek működését.1 A nikotinamid az immunsejtekre hatva erősíti a szervezet UV-sugárzás elleni védelmét, vagyis fotoprotektív hatással is rendelkezik.2
Milyen ételek tartalmaznak B3-vitamint?
B3-vitamint az inaktivált élesztőben fordul elő a legnagyobb mennyiségben, mely a boltokban élesztőpehely formájában lelhető fel. Ezt követik a húsok, melyek átlagosan 5-10 mg / 100 g niacint tartalmaznak. Tejtermékekben, tojásban és növényi eredetű táplálékokban kisebb mennyiségben található B3-vitamin. Felnőttek számára az ajánlott napi bevitel nőknek 14 mg férfiaknak 16 mg naponta, átlagos egészségi állapotú szervezetet tekintve.3
Néhány élelmiszer niacin tartalma mennyiség szerint:
Élesztőpehely: 350 mg/100 g
Mogyoró: 14,3 mg/100 g
Bacon szalonna: 10,4 mg/100 g
Tonhalkonzerv: 10,1 mg/100 g
Csirke-, pulykahús: 7-12 mg/100 g
Marha-, sertéshús: 4-8 mg/100 g
Napraforgómag: 7 mg/100 g
Forrás:
1 Stephen E. Ullrich; 2005; Mutation Research 571, 185–205
2 Eleni Yiasemides et al.; 2009; Carcinogenesis vol.30 no.1 pp.101–105
3 https://en.wikipedia.org/wiki/Niacin
Önnek ajánljuk
-
Dermawill® kapszula 20x7 750 Ft
-
Szent-Györgyi Albert Multivitamin 120x8 150 Ft