Az édesgyökér egy nagyon sokoldalú növény, melyet az ókortól kezdve előszeretettel alkalmaznak gyógynövényként és ízesítőként egyaránt. A torokra gyakorolt kedvező hatásai miatt pedig, számos köhögéscsillapító készítmény alapját képzi.
Az édesgyökér, mint növény
Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) egy évelő növény, amely a pillangósvirágúak családjába tartozik. Őshonos területei Nyugat-Ázsia, Észak-Afrika és Dél-Európa különböző részein találhatóak, de ma már világszerte termesztik. Az édesgyökér különlegessége, hogy gyökere rendkívül édes, ami a benne található aktív vegyületeknek köszönhető.1 A növény gyökerét gyógyászati készítményekben és étrend-kiegészítőkben is felhasználják.
Az édesgyökér aktív komponensei
Az édesgyökérből számos komponenst izoláltak, beleértve a triterpén szaponinokat, flavonoidokat, izoflavonoidokat, liquiritint és kumarint.1,2 Általában a glicirrizint vagy glicirrizinsavat tekintik a fő biológiailag aktív komponensnek, amely egy szaponin vegyület.1,2 A glicirrizin több szempontból is különösen figyelemre méltó. Egyrészt az édesgyökér édességét ez határozza meg, másrészt kiemelkedő élettani hatásai vannak. Az édesgyökér aktív komponenseinek jótékony hatásai nemcsak a tradicionális felhasználását tették és teszik lehetővé, hanem a modern tudomány figyelmét is magára vonja, számos in vitro, in vivo és klinikai vizsgalat elemzi hatásait.2-6
Az édesgyökér élettani szerepei
Az édesgyökérnek számos élettani hatása van, amelyeket a benne található aktív vegyületek, köztük kiemelten a glicirrizin és a flavonoidok segítenek kifejteni. In vitro és in vivo kutatási eredményekkel igazolták, hogy az édesgyökér különböző biológiai aktivitásai között szerepel az antioxidáns, antimikrobiális, antivirális, immunmoduláló és gyulladáscsökkentő hatás.1-7 Az édesgyökérrel kapcsolatban számos klinikai vizsgálatot is folytatnak, melyek között szerepelnek az emésztőszervrendszerre, a bőrre, az endokrinológiai folyamatokra, a száj higiéniára és a légutakra gyakorolt hatások vizsgálatai.2-6
Az édesgyökér szerepe a köhögéscsillapításban
Az édesgyökér köhögéscsillapító hatásáról is ismert. Gyökere számos olyan bioaktív anyagot tartalmaz, amelyek elősegíthetik a légutak védelmét és enyhíthetik a köhögési ingert.2,4 Az édesgyökérben lévő nyálka, illetve az édesgyökér aktív komponenseinek hatására termelődő váladék befedi a száj- és a torok nyálkahártyáját, így nyugtatja annak ingerlékenységét és enyhíti a száraz köhögést.2,4
Miért választják egyre többen az édesgyökeret a száraz köhögés kezelésére?
Az édesgyökér egy olyan természetes alternatívát kínál, amely hatékonyan enyhítheti a száraz köhögést, miközben segíti a légutak egészségének fenntartását. Az édesgyökér alapú készítmények, mint például szirupok és pasztillák, azok számára tökéletes választás, akik elkerülnék a mesterséges kémiai anyagokat tartalmazó készítményeket.
Referenciák:
1. M Damle. Glycyrrhiza glabra (Liquorice) – a potent medicinal herb. International Journal of Herbal Medicine 2014; 2(2): 132-136
2. MN Asl & H Hosseinzadeh Review of pharmacological effects of Glycyrrhiza sp. and its bioactive compounds. Phytother Res. 2008 Jun;22(6):709-24.
3. CS Leite et al. The Anti-Inflammatory Properties of Licorice (Glycyrrhiza glabra)-Derived Compounds in Intestinal Disorders. Int J Mol Sci. 2022 Apr 8;23(8):4121.
4. Medicines Agency (EMA) Assessment reports on Glycyrrhiza glabra L. and/or Glycyrrhiza inflata Bat. and/or Glycyrrhiza uralensis Fisch., radix. 12 March 2013 EMA/HMPC/571122/2010 Corr.
5. T Molania et al. Evaluation of Anti-inflammatory Effect of Oral Licorice in Comparison with Chlorhexidine in Population with Gingivitis: A Double Blind Clinical Trial Study. Gazi Medical Journal2019 April 30(2):144-149
6. YJ Kwon et al. A Review of the Pharmacological Efficacy and Safety of Licorice Root from Corroborative Clinical Trial Findings. J Med Food. 2020 Jan;23(1):12-20.
7. V Sharma et al. Glycyrrhiza glabra: Chemistry and Pharmacological Activity. Sweeteners. 2017 Jul 31:87–100