Szerző: Dr. Sovány Tamás
A lizozim elnevezés egy természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező enzimcsaládot takar, mely a gerinces élőlények nagy részében megtalálható.1 Felfedezése és elnevezése Sir Alexander Fleming, a penicillin atyjának nevéhez fűződik, aki 1922-ben izolálta légúti váladékból, majd később könnyből, nyálból, gyomornedvből és vérből is sikerült kimutatnia.2 Tanulmányában figyelemreméltó baktériumellenes hatásról számolt be. Felfedezéséhez egész életében speciális kapcsolat fűzte. Többször kiemelte, hogy ez az anyag meglehetősen alulértékelt a természetes immunitás megítélése szempontjából és szerinte a penicillinnél jóval nagyobb érdeklődést fog kiváltani a jövőben.1,3
Csaknem 100 évvel a felfedezés után jóslata beteljesedni látszik, hiszen az antibiotikum rezisztens baktériumtörzsek egyre gyakoribb előfordulása miatt az enzim újra a kutatók érdeklődésének középpontjába került.
Hogyan működik a lizozim enzim?
Az enzim elsődleges és talán legfontosabb hatása, hogy képes felbontani a baktériumok sejtfalát alkotó peptidoglikán molekulát felépítő N‑acetil glükózamin és N‑acetil muraminsav közötti kötést, ami a sejtfal feloldódását és ezáltal a baktérium pusztulását okozza. A lizozim leginkább az ún. Gram‑pozitív baktériumok ellen hatásos, melyek sejtfala nagy mennyiségben tartalmazza a fenti építőköveket.4,5 Ide tartozik számos légúti fertőzést okozó faj, pl. a Streptococcus pneumoniae vagy a S. pyogenes, illetve egyéb élelmiszer-mérgezésekben szerepet játszó humán patogén, mint a liszterózist okozó Listeria monocytogenes, vagy a botulizmusért felelős Clostridium botulinum.2,4
Antibakteriális hatása egy másik mechanizmuson keresztül is megvalósulhat: a lizozim egy erősen pozitív felületi töltéssel rendelkező kationos fehérje, mely dimer formában képes pórusokat formálni a baktériumok sejtfalában, így elpusztítva azokat.1,4-6
Az antibakteriális hatás mellett az elmúlt évek során a lizozim immunválaszban betöltött számos más szerepére is rávilágítottak a kutatók. Számos publikáció született, melyekben az enzim különböző vírustörzsek szaporodásának gátlásában is eredményesnek bizonyult, úgymint a herpesz, a himlő vagy az influenza.1,5
Kutatások bizonyították, hogy a lizozim jelentős mennyiségben megtalálható az anyatejben és alapvető szerepet játszik a szoptatott csecsemők esetében jelentkező anyai immunvédelemben.7-9
Felhasználásának lehetősége
Antibakteriális, különösen a súlyos élelmiszer-fertőzésekért felelős L. monocytogenes és C. botulinum ellen kifejtett hatása miatt az élelmiszeriparban már jó ideje használják tartósításra. Általában a természetben fellelhető legjelentősebb forrásból, tojásfehérjéből állítják elő, mely mintegy 3,5%-ban tartalmazza ezt az enzimet.10
Összefoglalásként elmondható, hogy a lizozim a felsőlégutak nyálkahártyáján az immunreakciót megelőzően azonnali hatással lép fel a kórokozó baktériumok ellen, így a fertőzések elleni védekezésben kulcsfontosságú. A fent említett hatásoknak köszönhetően a lizozimnek várhatóan egyre nagyobb szerepe lesz az immunrendszert támogató terápiás kezelésekben is.
Források:
1.Gianni Sava Pharmacological aspects and therapeutic applications of lysozymes in Lysozymes: Model enzymes in Biochemistry and Biology, Edited by: P. Jollés, Birkhauser Verlag, Basel Switzerland (1996).
2.Aleksander Fleming. On a remarkable bacteriolytic element found in tissues and secretions. R. Soc. Sect. B, 93 (1922) 306–312.
3.Carlos A. Rubio. The Natural Antimicrobial Enzyme Lysozyme is Up-Regulated in Gastrointestinal Inflammatory Conditions Pathogens 3 (2014) 73-92
4.Renata Cegielska-Radziejewska, Grzegorz Leśnierowski, Jacek Kijowski Properties and Application of Egg White Lysozyme and its Modified Preparations – A Review. Food Nutr. Sci. 58 (2008) 5-10
5.Stephanie A. Ragland, Alison K. Criss From bacterial killing to immune modulation: Recent insights into the functions of lysozyme. PLOS Pathog. 13 (2017) e1006512.
6.Charlotte C. Teneback, Thomas C. Scanlon, Matthew J. Wargo, Jenna L. Bement, Karl E. Griswold, Laurie W. Leclair. Bioengineered Lysozyme Reduces Bacterial Burden and Inflammation in a Murine Model of Mucoid Pseudomonas aeruginosa Lung Infection Antimicrobial Agents and Chemotherapy 57 (2013) 5559–5564.
7.Bin Yang, Jianwu Wang, Bo Tang, Yufang Liu, Chengdong Guo, Penghua Yang, Tian Yu, Rong Li, Jianmin Zhao, Lei Zhang, Yunping Dai, Ning Li Characterization of Bioactive Recombinant Human Lysozyme Expressed in Milk of Cloned Transgenic Cattle PLOS ONE 6 (2011) e17593.
8.Joseph Levy Immunonutrition: the pediatric experience. Nutrition 14 (1998) 641–647.
9.Bo Lonnerdal Nutritional and physiologic significance of human milk proteins. Am J Clin Nutr 77 (2003) 1537S–1543S.
10.Carillo, A. García-Ruiz, I. Recio, M. V. Moreno-Arribas Antibacterial Activity of Hen Egg White Lysozyme Modified by Heat and Enzymatic Treatments against Oenological Lactic Acid Bacteria and Acetic Acid Bacteria J. Food Protect., Vol. 77 (2014) 1732–1739