Mielőtt nekilátna az ember egy jó adag három tojásból készült tojásrántotta elfogyasztásának, jó tisztában lenni azzal, hogy vajon ez mennyire tesz jót az egészségünknek. Mostanában megjelent egy tanulmány, amely azt állítja, hogy 40 felett a túlzott tojássárgája fogyasztás felgyorsítja az artériák megvastagodását, és majdnem olyan káros hatású, mint a dohányzás.
Az Atherosclerosis című tudományos folyóiratban publikált tanulmányban összehasonlították a dohányzás és a tojássárgája fogyasztás hosszú távú hatásait, és azoknál, akiknél a legmagasabb tartományba esett a tojás fogyasztás, hasonló carotis (nyaki verőér, amely az agy vérellátását biztosítja) szűkület fejlődött ki, mint az erős dohányosoknál.
A túlzott tojássárgája fogyasztást egyértelmű rizikó faktornak tekinthetjük a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában.
Az amerikai Nemzeti Szívérrendszer és Tüdő Intézet azt ajánlja, hogy csökkentsük a szívbetegségek kifejlődésére gyakorolt kockázatát a tojásfogyasztásnak. Amerikában az ajánlott koleszterin bevitel maximum napi 300 mg (egy tojás sárgája közel 200 mg koleszterint tartalmaz), és ne együnk négynél többet hetente, beleértve a süteményekben és egyéb élelmiszerekben felhasználtakat is. Azok számára, akiknek már volt szívbetegsége, vagy cukorbetegek, vagy magas az LDL-koleszterin szintjük és stroke-juk (agyvérzésük) volt korlátozniuk kellene a napi bevitelt 200 mg alá.
Személyes tapasztalatom az, hogy egy három tojásból készült rántotta, ami mindössze egy sárgáját tartalmaz, ugyanolyan finom, mint amikor az összesnek benne marad a sárgája.
Dr. Jójárt Ferenc
Forrás:
David Spence, David J.A. Jenkins, Jean Davignon Egg yolk consumption and carotid plaque, Atherosclerosis, Volume 224, Issue 2, 2012, Pages 469-473, ISSN 0021-9150, https://doi.org/10.1016/j.atherosclerosis.2012.07.032.