A COVID-19 fertőzésnél gyakori tünetek között szerepel a szaglás- és ízérzékelés részleges vagy teljes kiesése és előfordulhat, hogy a felépülés után sem tér vissza azonnal. Mit lehet csinálni? Hogyan segíthetjük ezeknek az érzékszerveknek a minél gyorsabb regenerációjá
A SARS-CoV-2 vírus okozta COVID-19 fertőzés már több, mint egy éve velünk van és ez idáig 127 millió igazolt fertőződés történt világszerte, aminek 2,1%-a végzetes kimenetellel járt.1 A fertőzés egyik tünete a szaglás és ízérzékelés kiesése, ami igazoltan a betegek 1/3-ánál jelentkezik, azonban ez az arány sokkal nagyobb lehet a valóságban. Ezen érzékek kiesésének hátterében lévő folyamatok még a mai napig vitatottak. Egy egyszerű náthával szemben a szaglásvesztés nem a gyulladás és a fokozott orrváladék miatt következik be, hanem azért, mert a vírus az orrnyálkahártyában található támasztó-sejteket megtámadja, így a sejtek részét képező csillók sérülése révén felborul az orrnyálkahártya egyensúlya. A nyelvben található ízlelőbimbók esetében is hasonló jelenség figyelhető meg. Az ízérző receptorok mellett található támasztósejtek sérülései miatt csökken vagy akár meg is szűnhet az ízérzékelés.
Maga a szaglás- és ízérzékvesztés a gyógyulástól számítva átlagosan 2 hét alatt visszatér, azonban a betegek 10%-ánál tartósabb kiesés figyelhető meg, ami akár hónapokig is fennállhat.2
Mivel tudunk segíteni, hogy mihamarabb újra élvezni tudjuk a friss tavaszi illatot, valamint a kulináris élményeket?
Szerencsére vannak lehetőségek, amelyek természetes módon segíthetnek a fent említett érzékek minél gyorsabb regenerációjában. Fontos megjegyezni, hogy a módszerek hatékonysága egyénenként változó lehet.
Szaglástréning
2009-ben egy német fül-orr-gégész munkatársaival kifejlesztett egy úgynevezett szaglástréning technikát. A tréning lényege, hogy 12 héten keresztül naponta kétszer 4 féle, markáns illattal rendelkező illóolajat kell belélegezni orron keresztül 15-20 másodpercig felváltva. A 4 féle illat virágos illatból, gyümölcsös illatból, fűszeres illatból és gyantás illatból áll össze.3
Omega-3 zsírsavak
Az omega-3 zsírsavak terápiás és preventív szerepe az adagolástól függően a mai napig kettős. Korábbi klinikai vizsgálat (nem COVID-19 fertőzés kapcsán) igazolta, hogy napi 2 grammnyi omega-3 zsírsav bevitele segítheti az orrnyálkahártya minél gyorsabb regenerációját.4 A COVID-19 fertőzés kapcsán felmerült az omega-3 zsírsavak fontossága a gyógyulási fázisban.5
Napi rendszerességgel fogyasztott EPA (eikozapentaénsav) és DHA (dokozahexaénsav) omega-3 zsírsavak egyrészt segíthetik a gyulladásos folyamatok mérséklődését, másrészt az orrnyálkahártyában lévő szaglóidegsejtek minél gyorsabb regenerációjához is hozzájárulhatnak.
Vitaminok
Az orrnyálkahártya és ízlelőbimbók felépülésének szempontjából fontos biztosítani a megfelelő mennyiségű A- és B-vitaminpótlást, melyek segítik a nyálkahártyák és az idegsejtek regenerációját.
Szteroidos orrspray
Szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő orrspray használata is javasolt a minél gyorsabb regeneráció érdekében. Ezek azonban vényköteles gyógyszerek, így kizárólag kezelőorvosa rendelheti el önnek.
A COVID-19 fertőzés során fellépő tüneteket (ideértve a szag- és ízérzés kiesést) minden esetben említeni kell a háziorvosnak, kezelőorvosnak, aki szükség esetén további intézkedéseket fog javasolni.
1: https://coronavirus.jhu.edu/map.html
2: Self-reported alteration of sense of smell or taste in patients with COVID-19: a systematic review and meta-analysis on 3563 patients. Borsetto és mtsai. Rhinology. 2020
3: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/szaglasvesztes-covid-miatt-igy-segit-a-szaglas-trening
4: Effect of Omega-3 Supplementation in Patients WithSmell Dysfunction Following Endoscopic Sellar and Parasellar Tumor Resection: A MulticenterProspective Randomized Controlled Trial. Yan és mtsai. Neurosurgery, 2019 5 https://www.mediteam.hu/covid_hirek2.html