Mindannyian hallottunk már arról, hogy a rendszeres halfogyasztás rendkívül egészséges a benne található omega-3 zsírsavaknak köszönhetően. De pontosan mik is azok az omega-3 zsírsavak és milyen módon járulnak hozzá egészségünk megőrzéséhez? Cikkünk segítségével eloszlatjuk a tévhiteket.
Egy kis tudomány
Az omega-3 zsírsavak az ún. többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartoznak. Az emberi szervezet ezeket a zsírsavakat különböző növényi és állati zsírok formájában az étkezéssel veszi magához. Számos omega-3 zsírsavat ismerünk, de egészségünk szempontjából a legfontosabbak: az alfa-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA). AZ ALA esszenciális zsírsavnak számít, szervezetünk számára nélkülözhetetlen, de nem tudja előállítani, mindenképpen külső forrásból kell beszereznünk. Az EPA-t és a DHA-t már a szervezetünk is elő tudja állítani, de annyira kis hatásfokkal, hogy megfelelő mennyiségben csak a táplálkozás folyamán tudjuk bevinni. Az ALA olyan növényi olajokban fordul elő viszonylag nagy mennyiségben, mint pl. a repce vagy a len. AZ EPA és DHA nagy mennyiségben elsősorban a tengeri halakban (pl.: lazac, hering, makréla, szardínia stb.) fordul elő.
A magyar halfogyasztás egyharmada a karácsonyi ünnepekhez köthető
Az édesvízi halak közül Magyarországon a busa az, aminek a húsában/zsírjában nagyobb mennyiségben megtalálható az omega-3 zsírsav. Amennyiben nem fogyasztunk rendszeresen tengeri halakat, célszerű a szükséges omega-3 zsírsavakat pótolni. A magyarok táplálkozási szokásai alapján kevés omega-3 zsírsavat viszünk be a szervezetbe. Konyhánk közkedvelt sütőzsiradéka a napraforgó olaj szinte egyáltalán nem tartalmaz omega-3 zsírsavakat.
Olcsó húsnak híg a leve?
A halolaj kapszulákban nagyon széles a piaci kínálat, azonban mindig nézzük meg, hogy mennyi omega-3 zsírsav található az adott kapszulában, illetve ebből mennyi az EPA és DHA tartalom. A kutatások alapján úgy tűnik, hogy napi 1 gramm omega-3 zsírsav, benne minimum 250-500 mg EPA+DHA-val az a mennyiség, aminek bevitelével a kedvező hatások elérhetőek. Az omega-3 zsírsavak megfelelően adagolva csökkentik a vérzsír (triglicerid) szintet. Kellőképpen szigorú gyártási folyamattal biztosítható a minimális oxidáció és a megfelelő tisztaság, valamint koncentráltság. A gyógyszer kategóriájú, minőségi omega-3 zsírsav kapszulák mind a gyártás körülményeit tekintve, mind hatóanyag koncentrációban, mind tisztaságban magas minőséget képviselnek.