A kognitív (gondolkodási) funkciók úgy, mint a feldolgozási sebesség, a figyelem, a memória, a nyelvi funkciók, a vizuális-téri képességek, valamint a végrehajtó funkciók az életkorral csökkenhetnek. Ezek a folyamatok hatással vannak a szellemi teljesítőképességre, a normál pszichológiai állapotra, amelyek befolyásolják a mindennapi viselkedést, ezáltal az életminőséget. Japánban ismeretes, hogy a wasabi, mint tradícionális fűszer képes a kognitív funkciók fokozására. De vajon mi áll ennek a hátterében?
Wasabia japonica gyógyhatásai
A wasabi, vagy magyarosan vaszabi a keresztesvirágúak rendjébe és a káposztafélék családjába tartozó faj. Nevezik japán vízitormának vagy japán zöld tormának is. Eredetileg hegyi folyók partján terjedt el, számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Elsősorban rizomáját, azaz gyökerét, használják fűszerként. Először a 10. század során írták le jótékony hatásait. A benne található biocid hatású vegyületek méregtelenítő hatása miatt fogyasztották és fogyasztják manapság is halételek kiegészítőjeként.
A fűszer különleges ízét az izotiocianátoknak köszönheti, amelyeknek jelentős egészségügyi előnyei is vannak. Nemcsak a baktériumokat, a gombákat és a vírusokat ölik meg, hanem gazdag antioxidáns, antikoaguláns és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. A wasabival kapcsolatos kutatások legnagyobb része is az egyik legfőbb bioaktív anyagának fókuszában áll, amely a 6-(metil-szulfinil)-hexil-izotiocianát, rövidítve a 6-MSITC.
6-MSITC hatása a kognitív hanyatlásra
A kognitív funkciók romlása bizonyos szintig természetesnek mondható folyamatok, amelyeknek a hátterében az idegsejtek működésének akadályozása, lassulása és végül pusztulása áll. Ennek progresszióját alapvetően meghatározza az életkor és a genetikai háttér. A környezeti hatások, az érrendszeri problémák, a neurodegeneratív betegségekre jellemző kóros fehérjék megjelenése, a stroke és a traumás sérülések ezeket a folyamatokat súlyosbíthatják. A toxikus hatásokat az idegsejtek az életkor előrehaladtával egyre nehezebben tudják kivédeni.
Azonban az idegsejtek működését támogató természetes komponensek a táplálkozás útján keresztül is bevihetőek a szervezetbe, illetve az idegsejtekbe. A wasabi fő bioaktív vegyülete a 6-MSITC, amely fontos antioxidáns és gyulladásgátló funkcióval rendelkezik. Klinikai vizsgálatokkal igazolták, hogy középkorú és 60 évnél idősebb, egészséges felnőttek kognitív funkcióira kedvező hatással van a 6-MSITC tartalmú wasabi kivonat étrendi kiegészítése. A klinikai vizsgálatokban ellenőrizték a végrehajtó funkciókat, az epizodikus memóriát, a feldolgozási sebességet, a munkamemóriát és a figyelem fenntartásának idejét.
A hatás már 12 hetes időablakban is kimutatható volt. Az eredmények azt mutatták, hogy a 6-MSITC jelentős javulást mutatott a munkamemória és az epizodikus memória teljesítményében a kontroll csoporthoz képest. A munkamemória és az epizodikus memória kialakulásának egyik legfontosabb agyterülete a hippokampusz. Ennek értelmében úgy tűnik, hogy a wasabi 6-MSITC bioaktív anyaga leginkább a hippokampusz idegsejtjeinek épségét és működését támogathatja.
A munkamemória és az epizodikus memória fogalma
A munkamemória a rövidtávú emlékezet egyik fajtája, amely nemcsak az információ rövid idejű tárolását jelenti (néhány másodperc vagy perc), hanem annak manipulálása is beletartozik. Jelentősége az érvelés, a döntéshozatal és a viselkedés iránymutatása szempontjából kiemelkedő. A munkamemória az idegtudomány, a neuropszichológia és a kognitív pszichológia központi eleme. Vizsgálatát számos teszt biztosítja. Ezek leginkább számterjedelem tesztek, álszóismétlési tesztek, mondatterjedelem tesztek és tanulási tesztek elvégzését jelentik.
Ezzel szemben, az epizodikus memória a hosszú távú memória része. Azért felelős, hogy az új ismeretek elsajátítását képesek legyünk összefüggésbe hozni saját magunkkal és környezetünkkel. Az epizodikus memória a személyes tapasztalatok gyűjteménye, amelyekhez időpontot és helyet tudunk kapcsolni, kifejezetten kimondhatóak és felidézhetőek.
Ezek általában mindennapi eseményekkel összefüggő emlékek úgy, mint időpontok, hely, kapcsolódó érzelmek, egyéb kontextuális információk. Az epizodikus memória vizsgálatánál általában a szavak listájának felidézését, késleltetett felidézését, a szavak listájának felismerését, a logikai memória azonnali- és késleltetett felidézését figyelik meg.
A 6-MSITC idegsejtszintű hatásmechanizmusa
Számos kutatócsoport foglalkozik a 6-MSITC memóriára gyakorolt pozitív hatásának jobb megértésével kapcsolatban. A legfrissebb eredmények szerint a 6-MSITC neuroprotektív hatása összetett módon, a sejtek jelátviteli útvonalainak szabályozásán keresztül jut érvényre. A 6-MSITC az Nrf-2 jelátviteli útvonal aktiválásán keresztül növeli a sejtek antioxidáns termelését. Ez a folyamat helyreállíthatja a sejtek normál oxidatív állapotát. Ugyanakkor, a 6-MSITC gátolja az apoptózis beindításáért felelős faktorokat, ezáltal a programozott sejthalált blokkolja. E mellet visszafogja a gyulladásos faktorok szintjének megemelkedését, amely csökkenti az idegi gyulladásos folyamatok mértékét.
Összefoglalás
A wasabi gyökeréből készült kivonat támogatja a kognitív funkciókat. Klinikai vizsgálatokkal bizonyították, hogy a wasabi legfontosabb bioaktív molekulája, a 6-MSITC jelentősen javítja a középkorú és idős emberek memóriáját. Ezt a hatást a 6-MSITC úgy éri el, hogy támogatja az idegsejtek ellenállóképességét és egészségét, ezáltal megnöveli a sejtek élethosszát.
Irodalom:
Tulving E., Markowitsch H J. Curr Opin Neurobiol. 1997 Apr;7(2):209-16.
Morroni F et al. Int J Mol Sci. 2018 Jul 18;19(7):2083.
Uruno A et al. Mol Cell Biol. 2020 Feb 27;40(6):e00467-19.
Andersen JK Nat Med. 2004 Jul:10 Suppl:S18-25.
Nouchi R et al. Nutrients. 2023 Oct 30;15(21):4608.
Oka T et al. Biopsychosoc Med. 2022 Dec 12;16(1):26.
Okunishi I et al. 2019 Japanese Pharmacology and Therapeutics 47(2):275-286