A magyar gasztronómia egyik meghatározó alapanyaga a paprika mindenféle formában, fajtában és ízben. Ebből adódóan a chili paprika is egy sokak által kedvelt és fogyasztott zöldség. A chili paprika azonban nemcsak ételben használható fel, kivonata számos jótékony hatással rendelkezik az emberi szervezetre nézve. Most elárulunk 5 érdekes tényt a chili paprikában található kapszaicinről.
Csak néhány éve tudjuk miért okoz égető érzést a szájban
A kapszaicin a különféle csípős paprikákban található vegyület, amely az elfogyasztásuk során tapasztalható csípő, égető érzésért felel. Érdekessége, hogy a kapszaicin egy olyan receptorhoz kapcsolódik, mely a hő-, érintés és fájdalom érzékelésért felel, éppen ezért érezhetjük égetőnek a csípős paprikát. 2021-ben a kapszaicin receptorok működésének felfedezésért Nobel-díjat adományoztak.
Jótékony hatású az emésztésre
A chili paprika fogyasztása növeli a nyál és a gyomornedvek kiválasztását szervezetünkben, ami elősegíti a tápanyagok emésztését. Legújabb tudományos eredmények azt bizonyítják, hogy a kapszaicin védőhatást vált ki a gyomornyálkahártyán, valamint serkenti a tápcsatorna nyálka (mucin) termelődését. A kapszaicin ezen felül támogatja a bélflóra hasznos elemeit és azok működését.
Elősegíti a fogyást
A kapszaicin serkenti a szervezet hőtermelését, ezáltal képes fokozni az energiafelhasználást a zsírraktárakból, tehát zsírégető hatású. Hozzájárul a diéta támogató programok eredményességéhez, amin keresztül segíthet a hasi zsírtól való megszabadulásban, így az egészséges testsúly elérésében.
Csökkenti az étvágyat
A kapszaicin a központi idegrendszer éhség-jóllakottság központjában megtalálható receptorok ingerlésével csökkenteni tudja az étvágyat és az éhségérzetet. Megfigyelések szerint, aki hosszú ideje elegendő mennyiségű chilit paprikát fogyaszt, az alacsonyabb energiatartalmú ételeket eszik, mert nem kívánja annyira a zsíros ételeket, mint előtte. Hőtermeléskor olyan hatást tud elérni a szervezetben, mint amikor a nyári nagy melegben kevésbé kívánjuk a nehéz ételeket, mivel csökken az energiaraktározási hajlam is.
Javítja a hangulatot
Az már köztudott, hogy a sportoláskor a szervezet boldogsághormont, azaz endorfint termel. A kapszaicin tartalmú chili paprika fogyasztásakor a csípő, égő érzés ellensúlyozására az agy szintén megemeli az endorfin felszabadulását, amely így hozzájárul a jó közérzethez. Ez a vegyületcsoport felelős a boldogság, az öröm, az elégedettség kialakulásáért.
+1 Felpezsdít
A kapszaicin vérbőségfokozó hatású, szabályozza a vérnyomást, ezáltal javítja a keringést és ezért érezzük felfrissültnek magunkat. Ennek köszönhetően segíthet az álmosság elűzésében is, ha alacsonynak érezzük vérnyomásunkat.