A B-vitaminok mindegyike úgynevezett vízben oldódó vitamin, közös jellemzőjük, hogy a szervezet nem képes őket sokáig tárolni, ezért a rendszeres bevitelükről, pótlásukról folyamatosan gondoskodni kell.
Ideálisan a napi egyedi igényt fedezi a bevitt mennyiség. A vitaminok nem hasznosuló része a vizelettel távozik a szervezetből. Ezen oknál fogva a táplálékkal bevitt túladagolás veszélye csekély, viszont a hiánytünetek, hiánybetegség megjelenése a nem elégséges bevitel miatt reálisan előfordulhat.
B-vitamin típusok és a legjellemzőbb élelmiszer-források, melyek tartalmazzák őket:
B-vitamin típus: Táplálék források:
B1-vitamin (tiamin) sörélesztő, teljes kiőrlésű gabonák, húsok, tej, máj, zöldségek, dió
B2-vitamin (riboflavin) sörélesztő, sötétzöld leveles zöldségek, tejtermékek, húsok, hal
B3 vitamin (nikotin sav) sörélesztő, teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek, húsok, hal
B5 vitamin (pantoténsav) sörélesztő, minden élelmiszer
B6-vitamin (piridoxin) sörélesztő, húsok, teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek, tojás
B9 vitamin (folsav) sörélesztő, teljes gabonák, gyümölcsök, zöldségek, tej, húsok
B7 vitamin (Biotin) sörélesztő, máj, vese, tejtermékek, tojás
B12- vitamin (cianokobalamin) sörélesztő, állati eredetű élelmiszerek,(mikroorganizmusok)
Számos felsorolt élelmiszer egyszerre több B-vitamint, vagy mindegyiket egyaránt tartalmazza, mely komplex hatásuk kialakítása szerint ideális, mivel a legtöbb B-vitamin az élelmiszernek energiává történő átalakításában vesz részt.
Pótlásukról is együttesen célszerű gondoskodni, ahogy a teljes értékű táplálékban is együttesen fordulnak elő. Külön valamely B-vitamin pótlása abban az esetben lehet indokolt, ha az egyedi élethelyzet szerint a vitamin egyedi, specifikus hatására van szükség.
A B-vitaminok hiányát elősegítő tényezők:
– Időskor: felszívódásuk akadályoztatott lehet, romlik
– Fokozott fizikai aktivitás, terhesség, szoptatás esetén
– Fokozott folyadékvesztés során :
– tea, kávé, alkohol fogyasztása segíti a kiürülésüket
– diabétesz is járhat fokozott vizelet ürítési kényszerrel, mely a kiürülésüket támogatja
– Stressz helyzetben fokozódik a felhasználás
– Antibiotikum szedése
– Fehérjét nem fogyasztó vegetáriánus életmód követése
– dohányzás
B-vitaminok szervezetünkre gyakorolt hatásai
– Koenzimekként működnek, segítenek az enzimeknek a kémiai reakcióba lépésben más anyagokkal, valamint részt vesznek az energiatermelésben.
– Segítenek fenntartani az idegek, a bőr, a szem, a haj, a máj egészségét, valamint egészséges izomtónust, gyomor-bél traktust, megfelelő agyműködést támogatnak.
– Hasznosak a depresszió, szorongás enyhítésében.
Az összefoglaló a fellelhető szakirodalmi forrásanyagok felhasználásával, a nemzetközileg elfogadott ajánlások szerint készült. Az anyag zárásának időpontja: 2017. május 26. A leírásban található információk nem helyettesítik az egészségügyi szakemberek tanácsait! Személyre szabott javaslatokért, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez!