Amikor valaki szembesül az IBD, azaz a gyulladásos bélbetegség kihívásaival, gyakran érezheti magát elveszettnek az IBD-sek speciális étrendjének (diétájának) útvesztőjében.
Az IBD-vel élőknek oda kell figyelniük arra, hogy mit lehet enni és mit nem. Ilyenkor mindig jól jöhet egy kis segítség. Az IBD egy krónikus betegség, ami sok kihívást eredményez az érintettek mindennapi életében. Ez a betegség nemcsak fizikai, hanem érzelmi és társadalmi hatásokkal is jár. Cikkünk célja, hogy átfogó képet adjon az IBD kezelésével kapcsolatban, beleértve a diéta okozta kihívásokat, valamint tanácsokat az IBD-vel élőknek.
Hogyan kezeljük az IBD-t?
Az IBD kezelése komplex és személyre szabott megközelítést igényel, amely magában foglalja az életmódváltást, a gyógyszeres kezelést, és néha a műtéti beavatkozást is. A kezelés célja a gyulladás kontrollálása, a tünetek enyhítése és a hosszú távú remisszió elérése. Fontos megemlíteni az integratív terápiákat, amelyek több különböző gyógyszer vagy gyógyszer és étrend-kiegészítő egyidejű alkalmazását jelentik.
Ezek jelentős előrelépést jelentenek az IBD kezelésében. Az integratív terápiák lehetővé teszik a betegség kezelésének hatékonyabb személyre szabását, figyelembe véve a betegség súlyosságát, elhelyezkedését és a beteg egyéni reakcióit. Az életmódbeli változtatások, mint a diéta és a stresszkezelés, szintén fontosak lehetnek a betegség kezelésében. A kezelési stratégiát az egyes betegek tüneteinek súlyosságához, a betegség elhelyezkedéséhez és az egyénhez kell igazítani.1 A megfelelő kezeléssel kapcsolatban konzultáljon kezelőorvosával!
Szükséges diétázni IBD esetén?
Az IBD (gyulladásos bélbetegség) kezelésében a táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik. A diétás javaslatokat olyan tényezők alapján kell megtervezni, mint a tünetek jelenléte (remisszió vagy fellángolás), az IBD típusa (Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa).2
Diétázni azoknak szükséges:
- akinek a testtömege eltér az ideálistól (vagy nagyon alacsony vagy nagyon magas),
- aki akaratától függetlenül elkezdett fogyni (Pl. 60 kg esetén a 4 kg fogyás >5%-os változás),
- akinek a testösszetétele eltér az ideálistól (nagyon magas a zsírtömege vagy a testzsírszázaléka, vagy nagyon alacsony az izomtömege),
- akinek ételintoleranciája van,
- akinek ételallergiája van,
- akinek közepes vagy súlyos hasmenése van,
- akinek szorulása van,
- akinek bélszűkülete van,
- aki tükrözéses vizsgálatra készül,
- aki bélműtétre készül,
- akinél bélműtét történt.
Nem szükséges diétáznia, azoknak:
- akinek nyugalomban van a betegsége (tünet és panaszmentes),
- akiknek a testtömege és a testösszetétele az ideális tartományban van,
- akiknek nincs ételallergiájuk vagy ételintoleranciájuk,
- akik nem készülnek tükrözéses vizsgálatra vagy bélműtétre,
- akiknek nincs bélszűkülete,
- akiknek rendszeres székletürítése van és megfelelő állagú a széklete.
Mivel fokozhatom a diéta eredményességét?
A diéta segíthet a kedvezőbb tápláltsági állapot (ideális testtömeg és testösszetétel) elérésében, ami pozitív hatással lesz a gyógyulási folyamatokra, a felépülésre és az életminőségre, de sajnos ez nem mindig elegendő. Ha a szervezet a számára nélkülözhetetlen mikrotápanyagokhoz nem jut hozzá, az több problémát is okozhat, köztük gyengeséget és fáradékonyságot. A megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitel fokozza a vitalitást, ezáltal javítva az életminőséget.
IBD esetén különböző gyógynövények jótékony hatását vizsgálták már, köztük a kurkumát is.3 A kurkuma legjobban kutatott aktív összetevője, a kurkumin. A kurkumát fűszerként és színezékként, a kurkumint gyógyászati célokra használják a gyulladáscsökkentő, májvédő, antibakteriális, antimikrobiális, kardiovaszkuláris és gyomor-bélrendszer protektív hatása miatt.4
A kurkuma mellett kiemelendő a zöld tea. A zöld teát már régóta alkalmazzák az egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt. Számos hatékony antioxidánst és vitamint (B2, C, D, K) tartalmaz, mégis legfontosabb hatóanyaga egy katekin, az EGCG (epigallokatekin-3-gallát), ami publikált esetismertetések és kísérleti adatok alapján szintén hatékony a bélgyulladással szemben az erőteljes gyulladáscsökkentő és antibakterális hatása miatt.5
Milyen diéta előnyös számomra?
Bélbetegeknél a legelőnyösebb diéta az, ha személyre szabottan összeállítja a dietetikus az étrendet és megbeszélik, hogy az Ön aktuális állapotában milyen élelmiszerek fogyasztása előnyös, és melyek azok, amik problémát okoznak. „A diéta összeállításában az okoz kihívást, hogy abból a korlátozott számú, szabadon fogyasztható élelmiszerekből olyan étrendet állítsanak össze, amely panasz nélkül fogyasztható, ízletes és biztosítja a szükséges energia-, tápanyag- és folyadékmennyiséget is. A túl szigorú diéta és az egyoldalú táplálkozás tápanyaghiányos állapothoz, az izomtömeg leépüléshez, és az életminőség csökkenéséhez vezethet.”6
Étrendmódosítási javaslat
Bélbetegeknél javasolt a napi 5-7 étkezés, ha a szervezet egyszerre csak kisebb mennyiséget tolerál pl. hasmenés idején vagy bélszűkületek esetén. A főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora) során fontos odafigyelni, hogy mindig tartalmazzanak állati eredetű fehérjét (húst, tojást, tejterméket). A húst és a tojást kevés zsiradék felhasználásával készítse, és csak enyhén fűszerezze.6
Az egyes tápanyagokra vonatkoztatott energia-bevitel legyen kiegyensúlyozott. Gyulladás fokozódása, műtét után a felépülés idejére, izomtömeg növelésére fokozott fehérjebevitel javasolt. Hasmenés idején, zsírfelszívódási zavar, túlsúly esetén a zsiradékbevitel csökkentése szükséges.6
Főbb élelmiszer csoportok | Egészséges táplálkozásnál a napi mennyiségek (egységekben) | Bélbetegeknél javasolt módosítás |
Húsok, húskészítmények | 2-3 egység Egy egység: 50-100 g csont nélküli hús (pulykahús, csirkehús, marhahús, hal) 50-100 g felvágott 1 db nagyobb vagy 2 kisebb virsli | A sovány húsok javasoltak, főleg főzve és párolva, nem bő olajban sütve. |
Tej és tejtermékek | 3-4 egység Egy egység: 2 dl tej 1,5 dl joghurt, kefír 1 dl tejföl 50 g túró 2 szelet sajt (kb. 30 – 50 g) 1 db kockasajt | Hasmenések esetén a zsírszegényebb tejtermék fogyasztása javasolt pl. sovány túró, csökkentett zsírtartalmú, light sajtok. Szűkület esetén a natúr tejtermékek biztonságosan fogyaszthatók, a gyümölcsös joghurtok nem javasoltak, ha magokat vagy héj részeket tartalmaznak. |
Zöldségfélék, gyümölcs | 5-8 egység | Súlyos hasmenések idejére, illetve bélszűkületek esetén korlátozzuk a durvarost tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztását. |
Gabonafélék | 8-9 egység Egy egység: 1 szelet kenyér (kb. 60g) 1 kifli (kb. 44g) 1 zsemle (kb. 54g) 1 szelet kalács (kb. 50g) 1 adag gabonapehely (kb. 40g) | Súlyos hasmenések idejére, illetve bélszűkületek esetén korlátozzuk a teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat, valamint a korpával, olajos magvakkal dúsított kenyérféléket, továbbá a teljes kiőrlésű gabonából készült száraztésztákat, és a barna rizst. |
Tanácsok a kiegyensúlyozott anyagcsere fenntartásához:
- KIEGYENSÚLYOZOTT TÁPLÁLKOZÁS
- hozzáadott cukor bevitelének mérséklése
- feldolgozott élelmiszerek kerülése
- zöldségek, gyümölcsök, jó minőségű gabonák fogyasztása
- mértékletes zsírfogyasztás
- elegendő vízfogyasztás, minimum napi 2 liter
- többszöri étkezés, egyszerre kisebb adagok fogyasztása
- anyagcserét támogató étrend-kiegészítő vitaminok, ásványi anyagok, növényi kivonatok alkalmazása
- RENDSZERES SPORTOLÁS
- nem megerőltető, egészségsport
- hetente minimum 3 alkalommal, alkalmanként 45-50 perc mozgás
- rendszeres séta a friss levegőn
- KÁROS SZOKÁSOK KERÜLÉSE
- dohányzás elhagyása
- alkoholfogyasztás csökkentése
- MENTÁLIS EGYENSÚLY
- megfelelő alvásritmus kialakítása
- relaxációs technikák alkalmazása
- társasági programokon való részvétel
Összegzés:
Az IBD kezelés személyre szabott, ahol minden beteg egyedi utat jár be. Bár az út néha kihívásokkal teli lehet, a megfelelő tájékoztatás és támogatás hozzájárulhat az életminőség javulásához és a hosszú távú remisszió eléréséhez. Az IBD kezelése nem csak egy betegség menedzselése, hanem egy út az egészségesebb és teljesebb élet felé.
Személyre szabott diétás tanácsadás esetén konzultáljon egészségügyi szakemberrel!
Irodalomjegyzék:
1. Noor NM Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2023;20(12):761.
2. Roncoroni L et al. Nutrients. 2022; 14(4):751
3. Karthikeyan A et al. 2021;2;13(4):484.
4. Curcuma longa (turmeric). Monograph. Altern Med Rev. 2001;6:62-6.
5. McKenna DJ et al. Altern Ther Health Med. 2000;6(3):61-8,70-2,74.
6. Magyarország Chron-Colitises betegek egyesülete
https://www.mccbe.hu/dieta-receptek/dieta (utolsó megtekintés: 2024.03.20.)