Napjainkban a digitális eszközök elengedhetetlen részei életünknek, a szemfáradtság egyre gyakoribb probléma. Akár fiatal vagy, akár idősebb, a hosszú órákon át tartó képernyőnézés, a mesterséges fényeknek való kitettség és a környezeti szennyező anyagok mind-mind elősegítik a kialakulását. Hogyan előzhető meg a szem kellemetlen érzése? Hogyan támogatja a szemfelszín megfelelő működését egy bogyósgyümölcs?
Mi állhat a fáradt szem hátterében?
A szemünket folyamatosan érik a külvilágból érkező stresszfaktorok. A fény hiába elengedhetetlen a látáshoz, viszont nagymértékben toxikus a sejtjeink számára. A szemünk különböző védekező mechanizmusokkal csökkenti a fény károsító hatását, hogy óvja ezeket a speciális sejteket. Ilyen védő réteg a könny is, amely táplálja a szemfelszín sejtjeit és elszállítja a felhalmozódott káros anyagokat.
A modern életmód során a fokozott fényterhelés, mint az esti mobilozás, sorozat nézés, mesterséges fényű plázák, miatt a szemünket sokszor fáradtnak és viszketőnek érezzük. Ennek az egyik oka a könny, valamint a könnyszervek nem megfelelő működése, ami a szabadgyökök felhalmozásához vezet. A szabad gyökök pedig károsítják a szemfelszínt, így vörösséghez és fáradtsághoz vezetnek.
Maqui bogyó a szuper antioxidáns
A maqui bogyó, egy Dél-Amerikában őshonos örökzöld cserje (Aristotelia chilensis) sötétlila színű bogyója. Hasonlóan más lila bogyósgyümölcsökhöz a maqui bogyó is egy kis antioxidáns bomba, mivel számos értékes anyagot tartalmaz, amely védi szervezetünket a káros környezeti hatások ellen.
Az egyik legegészségesebb gyümölcsnek tartják, mivel más bogyókhhoz képest a maqui jelentősen több bioaktív összetevővel rendelkezik. Legnagyobb mennyiségben az antocianinok (delfinidin-glikozidok) vannak jelen, amely vegyületek a bogyó erős lilaszínét adják. Emellett gazdag flavonoidokban, tanninokban és polifenolokban. Ezek a komponensek, mind antioxidáns hatásúak, mivel gátolják a káros környezeti hatások miatt keletkező szabadgyökök felhalmozódását. A szabadgyökök elpusztítása mellett segíti a könnyszervek regenerációját és megfelelő működését.
A maqui bogyó standardizált kivonata a MaquiBright® kivonat igazolt mennyiségű antocianint, valamint delfinidint tartalmaz, ezzel biztosítva a maqui bogyó szuperantioxidáns tulajdonságát. A szakértők megfigyelték, hogy 4 hétig naponta 60 mg MaquiBright® kivonat fogyasztása segíti a könnytermelést és a szemfelszín épségének megőrzését kékfény terhelés esetén.
Mit tehetünk a szemünk egészségéért?
A maqui bogyó értékes tápanyag a szem egészségének megőrzésében, mivel antocianinokat és más hasznos bioaktív vegyületeket tartalmaz. A látásunk támogatása érdekében fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, valamint magas antioxidáns tartalmú élelmiszereket, hogy segítsük a könnytermelést és a szabadgyökök csökkentését.
Az étkezés mellett a könnyfilm stabilitását segíthetjük műkönny használattal, amely helyreállítja a szemfelszín természetes egyensúlyát. A műkönnyek közül, mindenképpen válasszunk tartósítószer (BAK, cetrimid) nélküli formulát, mivel a tartósítószer károsítja a szaruhártya sejtjeit így tovább rontja a folyamatot. Az aktív összetevők esetében hasznos a trehalóz, ektoin, fukoidán, mert ezek ozmoprotektív anyagok, azaz védik a szemet a kiszáradástól.
Tehát lokális, műkönnyel való csepegtetéssel és szisztémásan, tehát megfelelő táplálkozással megelőzhető a szem fáradt érzése. Ha a tünetek huzamosabb ideig fennálnak érdemes szakemberrel konzultálni a panaszokról.