Legújabb kutatási eredmények bizonyítják, hogy a növények bioaktív anyagai csökkentik a kognitív hanyatlás mértékét.1 Köztük kiemelkedő a kvercetin és a...
„Azt hiszik, az elhízás az emberek lustaságából fakad.” – mondta Esther Aarts, a holland Radboud Egyetem táplálkozási idegtudományi professzora. Aarts...
Számos vitaminkészítménnyel találkozhatunk a patikák polcain, megannyi összetevő-kombinációban. Jogosan vetődik fel a kérdés bennünk, hogy megint egy újabb multivitamin került...
Gondolná, hogy a bélflóránk kialakulása már a magzati korban megkezdődik? Áttörő kutatási eredmények korábbi dogmákat döntöttek meg, melyek azt állították,...
A C-vitamin és a kapszaicin kutatása is erősen kötődik Szegedhez és mindkét kutatás Nobel-díjjal zárult. Szent-Györgyi Albert Professzornak 1937-ben adományoztak...
A túlsúly szó hallatán első gondolatunk bizonyára a ma szépségideálnak tartott karcsú alak ellentéte, a szociális nyomás okozta kellemetlenségek, és...
Ha a Szent-Györgyi Albert munkatársait ábrázoló fotókat nézegetjük, a csoportképeken -mindig Szent-Györgyi közelében – látható egy barna hajú, mosolygós fiatal...
Szent-Györgyi Albert egy legendás felfedező, aki elszántan kutatta a hosszú élet titkát, Nobel-díjas örökséget hagyott ránk, a C-vitamint adta az emberiségnek. Olvasson bele a Professzor Úrról szóló könyvbe!
Szenvedélyes kávéfogyasztóként jól ismerhetjük ezen ital idegrendszerünkre gyakorolt jótékony hatásait. Élénkítő hatásával reggeleink elengedhetetlen része egy csésze fekete, azonban nem...
Nyárról nyárra egyre erősebb UV-sugárzást tapasztalunk, védelem nélkül akár negyedóra alatt is leéghet a bőrünk. A leégés mellett hosszútávú következményekkel...
Aki már használt olyan étrend-kiegészítő készítményeket, melyek a fogyást, zsírégetést célozzák biztosan találkozott már guaranával az összetevők között. A guarana...
Az immunológiai eredetű problémák manapság egyre gyakoribb jelenségek a fejlett és fejlődő társadalmakban egyaránt. Az ilyen hibás működés következtében az...
A vas szerveztünk számára egy esszenciális nyomelem, melynek bevitelét táplálkozás útján tudjuk biztosítani. Kiegyensúlyozott, vegyes étrend híján a vashiány egy...
Az őszi-téli náthás időszakban gyakran nyúlunk a kellemetlen tüneteket enyhítő készítményekhez. Ehhez a megfázás elleni italporok széles tárházát találjuk a...
Napjainkban sokat hallunk a D3-vitamin (továbbiakban D-vitamin) jótékony hatásáról, ám a legizgalmasabb hírek születőben vannak. A pandémia miatt a D-vitamin...
Tudástár cikkünkben három olyan legendás professzorról hoztunk izgalmas történeteket, akiket több közös pont is összefűz. Amellett, hogy Albert a keresztnevük,...
A koronavírus-fertőzés egyik oka lehet a szaglás és ízérzékelés elvesztése. A mostani álláspont szerint ezen tünetek a legbiztosabb indikátorai lehetnek...
A kalcium az egyik leggyakoribb ásványi anyag szervezetünkben. Megtalálható számos élelmiszerben, étrend-kiegészítőben, de a gyógyszerekben, mint pl.: savlekötőkben is előszeretettel...
A hátfájás a munkahelyi távollét és a járóbeteg ellátás igénybevételének egyik leggyakoribb oka. Hátterében sérülés, egy-egy rossz mozdulat, de akár...
A hűvösebb idő beköszöntével rosszabbul kezeljük a stresszt és hajlamosak vagyunk az egészséges életmódot is háttérbe szorítani. Ilyenkor többeknél jelentkezik...
A kalcium a csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú anyag. Az izmok működésére, az idegrendszerre, a hormonképződésre...
Nemcsak a nagyvilágban, hanem hazánkban is megfigyelhetőek az extrém időjárási viszonyok, melyek valószínűleg a klímaváltozásra vezethetők vissza. A heves viharok,...
A mozgásszervi megbetegedésekkel gyakran találkozhatunk a mindennapok során mivel a lakosság körülbelül 15-20 %-át érinti. Bármely korosztály mindennapjait megkeserítheti, de...
Szerző: Dr. Monduk Péter Zoltán, reumatológus szakorvos. Először is szeretném az ízületi fájdalomhoz vezető okokat számba venni. Az ízületi fájdalom...
Új-Zélandon, ahol Földünk legtisztább vizei vannak, tenyészik a taréjos zöldkagyló (Perna canaliculus). Gyógyászati célra való felhasználásának története az új-zélandi őslakosokig,...
Az iskolakezdés mellett egy család számára a legmegterhelőbb időszak kétségkívül a decemberi ünnepvárás. Szaladgálunk az ajándékok után, díszítjük a lakást,...
A B12-vitamin vagy más néven kobalamin a vízoldható vitaminok csoportjába tartozik. A kobalamin egy fémkomplex, mely egy központi kobalt-iont tartalmaz....
A folsav a B-vitaminok csoportjába tartozó vízoldékony vegyület, más néven B9-vitamin. A folsav elnevezés valójában nem egyetlen vegyületet jelent, hanem...
A B6-vitamin a vízoldható vitaminok közé tartozik. Külleme fehér vagy csaknem fehér kristályos por. Kémiai szerkezetét tekintve három típusát különböztetjük...
A csontritkulás (osteoporosis) olyan betegség, amelynek következtében a csont szerkezetét adó csontgerendák elvékonyodnak és meggyengülnek, ezáltal a csontok tömege csökken....
Az A-vitamin olyan kémiai vegyületek összessége, amelyek a természetben az állatokban és növényekben egyaránt előfordulnak és azonos hatással rendelkeznek. Az...
Az alkáliföldfémek közé tartozó magnézium a földkéreg 8. leggyakoribb elemeként számos formában (pl.: dolomit, keserűsó (MgSO4), stb.) fedezhető fel a...
A zeaxanthin a természetben is megtalálható, karotinoidok közé tartozó vegyület, amely leggyakrabban kémiailag rokon vegyületével, a luteinnel együtt fordul elő....
Kedves Látogató!
Weboldalunkon a megfelelő működés érdekében elengedhetetlen sütiket alkalmazunk. A hirdetések személyre szabásához, a közösségi funkciók működéséhez és weboldalunk forgalmának elemzéséhez nem elengedhetetlen sütiket használunk, melyeket az Ön hozzájárulásával alkalmazunk. Bővebb információról az Adatvédelmi tájékoztatónkban olvashat.Összes süti elfogadásaCsak a szükséges sütik elfogadása